به گزارش خوزپرس به نقل از  ایسنا، محمدباقر نوبخت که این بار نشست هفتگی خود را در مجلس شورای اسلامی برگزار کرده در ابتدابا قدردانی از میزبانی مجلس برای برگزاری از این نشست خبری و در عین حال عذرخواهی به دلیل برگزاری تاخیر در این نشست به جهت طولانی شدن جلسه علنی مجلس، به توضیحاتی درباره بودجه ۹۷ پرداخت.

نوبخت با بیان اینکه بودجه ۹۷ متفاوت با بودجه‌های سنواتی با نوآوری‌هایی همراه است، گفت:‌ اولین تحول در بودجه را می‌توان در اصلاح ساختار تدوین بودجه مشاهده کرد. پیش از این اصطلاحا بودجه تنها سنواتی افزایش پیدا می‌کرد بدان معنا که هر دستگاهی همان بودجه سال قبل را با ۵ یا ۱۰ درصد افزایش دریافت می‌کرد بدون توجه به اینکه آیا آن دستگاه به اهداف پیش‌بینی شده رسیده است یا خیر، اما امسال روش بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد بوده،‌ این همان موضوعی است که در حکم قانونی برنامه ششم آمده است.

وی یادآور شد: بر اساس بند «پ» ماده ۷ قانون برنامه ششم، دولت باید ۲۰ درصد از ردیف دستگاه‌ها را بر مبنای بودجه‌ریزی عملکرد تعیین کند یعنی باید بودجه بر پایه قیمت تمام شده خدمت به محصولی که قرار است ارائه شود، باشد بر همین اساس باید تعداد دقیقی هدف در سال تعیین شده باشد تا بر اساس آن بودجه به دستگاه‌ها تخصیص یابد.

به گفته نوبخت، بر پایه این روش، بودجه ۳۴۰ دستگاه و ردیف امسال به صورت عملیاتی خواهد بود که برای این کار مجلس در جریان قرار گرفته، علاوه بر کتاب‌های دیگر، کتابی منتشر کردیم و به مجلس دادیم که در آن تک تک ۳۴۰ ردیف بودجه دستگاه‌ها نشان داده شده است. نحوه متفاوت محاسبه ما نسبت به سنوات گذشته در این کتاب قابل رویت است.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: تلاش شد که بخشی از بودجه‌ها شفاف شود به همین دلیل مردم این بار از بودجه دستگاه‌ها مطلع شده‌اند چون همه چیز به صورت شفاف در اختیار جامعه قرار گرفته است. ما در بیش از ۶۰۰۰ صفحه و ۱۴ مجلد این موضوع را به مجلس ارائه کردیم و همزمان با آن همه می‌توانند نوآوری‌های به کار رفته در این نوع بودجه‌ریزی را به خوبی ببینند البته هر کاری در ابتدا یکسری کاستی‌ها و نقاط قوت دارد ولی فکر نمی‌کنم که دولت به خاطر ارائه بودجه شفاف باید نکوهش و سرزنش شود.

نوبخت با بیان اینکه بوجه ۹۷ از پایتخت به سمت استان‌ها رفته است، توضیح داد: ۸۶۸ طرح عمرانی وجود دارد که تصمیم‌گیری آن به استان‌ها و مسئولان استانی داده شده است. بر این اساس تمرکززدایی بودجه به مراکز استان‌ها از دیگر ویژگی‌های بودجه سال ۹۷ است.

وی افزود: از طرف دیگر معمولا در بودجه‌ها، دستگاه‌ها از دو ردیف پول دریافت می‌کردند؛ یک ردیف مربوط به خود دستگاه‌ها و دیگری بودجه متفرقه بود. ما این بار در نوآوری تمام بودجه‌ها را در ذیل آن دستگاه آوردیم تا دیگر دستگاهی دو بودجه دریافت نکند. تلاش بر این بود که سیاست‌هایی که در قانون برنامه بر آن تمرکز شده را اجرایی کنیم.

نوبخت با اشاره به وعده رییس‌جمهور در ایام انتخابات برای به صفر رساندن فقر مطلق، گفت: بر اساس این وعده ما قرار است برنامه به صفر رساندن فقر مطلق را اجرایی کنیم. ما دو نوع فقر مطلق و فقر نسبی داریم که به زحمت می‌توان فقر نسبی را ارزیابی کرد. درباره فقر مطلق، محاسبه بر پایه خط مستمری است. ما می‌خواهیم با این روش و با شفافیت و صراحت فقر مطلق را به صفر برسانیم.

سخنگوی دولت با بیان اینکه اشتغال دغدغه همه جوانان و خانواده‌ها است، گفت: برای نخستین بار هر ساله حدود ۷۵۰ هزار فرصت شغلی ایجاد می‌شود اما تعداد کسانی که وارد بازار کار می‌شوند بیش از این تعداد است.

وی در عین حال اظهار کرد: بنده قصد مقایسه عملکرد این دولت با دولت‌های قبلی را ندارم اما دورانی وجود داشت که در طول چهار سال ۱۰۰ هزار شغل جدید ایجاد می‌شد اما ما در نیمه اول امسال توانستیم ۷۹۵ هزار شغل ایجاد کنیم که در حال حاضر حدود ۶۵۰ هزار نفر متقاضی کار بودند. توانستیم ۱۸۱ هزار نفر از کسانی که در سنوات گذشته بیکار بودند را به تعداد شاغلین اضافه نماییم.

نوبخت تاکید کرد: پیش‌بینی ما برای سال ۹۷ آن است که حدود ۸۳۸ هزار نفر از جوانان وارد بازار کار شوند که ۷۰ درصد از آنها فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند لذا باید کاری برای آنها ایجاد شود که در شان مراتب علمی‌شان باشد به همین جهت برای سال ۹۷ اقدام متفاوت دیگری از سنوات گذشته و گام بلندتری برداشتیم مبنی بر اینکه برنامه‌ریزی ما، ایجاد یک میلیون و ۳۳ هزار فرصت شغلی است.

سخنگوی دولت در توضیح چگونگی رسیدن به این هدف، گفت: ما برای رسیدن به این هدف می‌توانستیم همچون گذشته از روش پول‌پاشی و توزیع پول به عنوان تسهیلات استفاده کنیم که هیچ فایده‌ای ندارد. به جای آن ۱۲ برنامه و طرح داریم که احتیاج به سرمایه‌گذاری ۷۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول داریم که یکی از برنامه‌های ما برای ایجاد فرصت شغلی برای ۲۴۰ هزار نفر از این راه است تا بتوانیم بخشی از مشکلات و مطالبات جامعه را برطرف کنیم.

وی افزود: برنامه دیگر بازسازی ساختمان‌ها و بافت‌های فرسوده در شهرها است. برای این کار محله به محله و بر اساس تعداد خانه‌ها جلو می‌رویم. برای این کار به کسانی که بخواهند چنین خانه‌هایی را خریداری کنند به میزان ۵۰ درصد قیمت آن خانه، وام ۹ درصد می‌دهیم. برای این کار ۱۰۰ هزار واحد در نظر گرفته‌ایم. این با هدف ایمن‌سازی ابنیه شهری و روستایی در برابر زلزله‌ها و در کنار آن ایجاد اشتغال است.

نوبخت با اشاره به مطالبه مردم برای داشتن هوای پاک، گفت: ‌برای این کار قرار است بیش از ۱۰۲۶ دستگاه تاکسی،‌ مینی‌بوس و اتوبوس بر اساس جدولی برای حمل و نقل درون و برون‌شهری نوسازی شود که از این کار ۲۵ هزار فرصت شغلی ایجاد می‌شود. از این تعداد ۷۰۰ هزار دستگاه مربوط به موتور برقی، ۵۰۰۰ کامیونت و ۱۵ هزار تاکسی است.

سخنگوی دولت با بیان اینکه برای بخش کشاورزی سه برنامه وجود دارد، گفت: از جمله آن پرورش ماهی در قفس و یا کشت گلخانه‌ای با توجه به کمبود آب است. همچنین می‌خواهیم تسهیلات به واحدهای صنعتی نیمه تمام یا واحدهایی که با تمام ظرفیت کار نمی‌کنند، بدهیم که از این طرح نیز شغل ایجاد می‌شود. در کنار آن مهارت‌آموزی درباره مشاغل روستایی و عشایر نیز در دستور کارمان است.

رییس سازمان برنامه و بودجه درباره موضوع طرح‌های ناتمام، بیان کرد: حدود ۷۱ هزار پروژه ناتمام وجود دارد که ۶۸ هزار تای آن مربوط به پروژه استانی و شش هزار مربوط به پروژه ملی است که نیمه تمام مانده است. برای اتمام این پروژه‌ها حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که در بودجه این میزان پول وجود ندارد لذا بر اساس مکانیزم مرسوم در دنیا موسوم به مکانیزم شرکت خصوصی – عمومی، ما ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع گذاشته‌ایم تا حدود ۱۲۶ هزار میلیارد تومان منابع برای اتمام طرح‌ها از طریق شرکت‌های بخش غیردولتی استفاده شود.

وی گفت که تاکنون کمیسیون تلفیق کمک‌های خوبی داشته، انتظار می‌رود که مجلس از این اصلاحات پشتیبانی می‌کند، اصلاحاتی که ممکن است موافقان و مخالفانی داشته باشد ولی انتظار ما از اصحاب رسانه و صاحب نظران کمک به دولت برای انجام برنامه‌های اصلاحات اقتصادی است. البته دولت به هیچ وجه حاضر نیست که اعتماد مردم و پشتیبانی آنها را از دست بدهد چون رییس‌جمهور رای را از مردم برای دوره دوم دولت خود گرفت که رای رییس‌جمهور از برخی از نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه‌شان بیشتر بود. دولت می‌داند که چه سرمایه اجتماعی دارد و نمی‌خواهد که پاسخ این سرمایه و احسان مردم را با زحمت به آنها بدهد.

نوبخت تاکید کرد که نیاز به همکاری مجلس در همه موارد وجود دارد تا بتوانیم در کنار هم به مردم خدمت برسانیم، مردم به ما اعتماد کردند که حاضر نیستیم آبرومان پیش مردم با کارهای نسنجیده و نادرستی که در نهایت نیز به نفع مردم نباشد، از دست دهند. ان‌شاءالله با همکاری مجلس و دولت، قانون بودجه خوبی برای سال آینده در دستور کار خواهد بود.